Skip to content

Less is more

Ibland så stämmer faktiskt det där lite klyschiga uttrycket – less is more. Mindre är mer är den direkta översättningen av den något abstrakta meningen. I det här fallet så syftar vi till matlagning. Visst kan stora, komplicerade maträtter med massor av smaksensationer vara helt fantastiskt. Men ofta är det faktiskt så att det är det enkla som blir godast. 

För oss som inte har matlagning som profession, så beror detta faktum ofta på att det faktiskt är svårt att kombinera många smaker till en enhetligt härligt smakupplevelse. Problemet för oss som är på lekmansnivå när det gäller matlagning, är att vi ofta tror att det krävs många ingredienser för att det ska bli gott. Det stämmer alltså inte. Här ska du får ett exempel på en smarrig, helt okomplicerad pastarätt.

Pasta

Ingredienser:

4-6 portioner

  • 500 g pasta, spaghetti (helst färsk)
  • Cirka 300g bacon, tärnad eller skivad
  • En burk färskost med vitlökssmak
  • 300 ml grädde eller mjölk
  • Grönsaksbuljongtärning
  • Färska örter från egen preferens
  • Cocktailtomater
  • Salt, peppar och olivolja

Börja med koka upp rikligt med vatten till pastan och att steka bacon som du skivat eller om det redan är tärnat.

Slå i mjölk eller grädde i en panna. När det fått lite värme så slänger du i en buljongtärning samt färskosten. Rör runt detta så att det blir till en slät sås.

Koka pastan och hacka örterna, vi har valt oregano och basilika. Det är viktigt att hacka örterna så att all smak utsöndras från örterna.

När pastan är färdigkokad så häll i såsen, bacon och örterna i pastakastrullen och rör om. Låt detta stå och puttra ihop en liten stund. Glöm inte att salta och peppra. Skiva nu cocktailtomaterna och lägg ned i grytan.

Servera i djuptallrik, vid servering ringlas olivolja över anrättningen för att få lite extra sting på det använd ett extra virgin olivolja av god kvalitet. Det är även gott att riva över lite parmesanost som en extra finish.